Jak wybrać kawę ziarnistą
 
W SKRÓCIE
 
Jeżeli priorytetem w wyborze kawy jest jej wysoka jakość, unikalny smak i wspaniały aromat, sugerujemy wybór marek oznaczonych w menu górnym  jako:
  1. TOP QUALITY (najwyższa jakość) lub
  2. BEST VALUE (najlepsza jakość w stosunku do ceny). 

Jeżeli najważniejsza jest niska cena, najlepszym wyborem będą marki oznaczone jako:

  1. ECONOMICAL (ekonomiczne) lub
  2. BEST VALUE (najlepsza jakość w stosunku do ceny).

Mając wybraną markę lub marki, możemy przejść do wyboru konkretnej kawy, odpowiadającej naszym upodobaniom.

Mogą to ułatwić tabele umieszczone na dole strony zbiorczej każdej marki. Porównamy w nich charakterystyki wszystkich mieszanek kaw danej marki. Charakterystyka poszczególnych kaw jest szczególnie rozbudowana w przypadku B Caffe dal 1870. Dla niej dodatkowo podany jest stopień kwasowości (tak ważny dla wielu polskich konsumentów – patrz Blog) i nuty sensoryczne/ smakowe.

Ostateczny wybór potwierdzimy zapoznając się ze szczegółowymi opisami kaw na indywidualnej stronie produktu i próbując wybranych produktów.

W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących wyboru produktów, zachęcamy do kontaktu na adres pomoc@kapsulkakawy.pl, przez formularz kontaktowy i/lub tel. 517 979 293+.

 

SPIS TREŚCI

 


  • WSTĘP

    Trudno podać uniwersalną metodę wyboru kawy. Preferencje smaku i aromatu kawy wynikają często z indywidualnych upodobań, przyzwyczajeń i wyczucia smaku. Inne będą mieć profesjonalni bariści i osoby po odbytych szkoleniach, czy takie, które próbowały już wielu kaw o różnych walorach smakowych, a inne osoby, które nie mają takich doświadczeń. Odczucia mogą różnić się między krajami czy nawet ich regionami. 

    Większość konsumentów preferuje również produkty wysokiej jakości, ale w niskich cenach. Jest to zazwyczaj trudne do pogodzenia.

    Dlatego szukając odpowiedniej kawy w naszym sklepie, sugerujemy aby pierwszym krokiem był wybór marki lub marek, których profile smakowe i ceny nam odpowiadają (patrz WYBÓR MAREK poniżej).

    Następnie, należy skupić się na wyborze mieszanek kaw, które chcemy kupić (patrz WYBÓR MIESZANEK KAW poniżej).

    Jeśli nie mamy sprecyzowanych upodobań smakowych, zachęcamy do degustacji kaw różnych marek i o różnych charakterystykach, aby ostatecznie znaleźć swój ulubiony produkt.

     
  • WYBÓR MAREK

    Włożyliśmy wiele wysiłku, energii i czasu w wybór marek sprzedawanych w naszym sklepie, aby:

    • jakość produktów była bardzo dobra lub co najmniej akceptowalna,
    • jakość ta była bardzo wysoka w stosunku do ceny i
    • ich asortyment był szeroki i różnorodny.

    Dobraliśmy sprzedawane produkty tak, aby każdy klient indywidualny czy firmowy mógł znaleźć coś dla siebie. Stawiamy na różnorodność marek, ponieważ posiadanie wielu podobnych marek w asortymencie utrudnia wybór. 

    W wyborze marki pomocne będą oznaczenia DUŻYMI literami w menu górnym:

    1. TOP QUALITY (najwyższa jakość),
    2. BEST VALUE (najlepsza jakość w stosunku do ceny) i 
    3. ECONOMICAL (ekonomiczne).

    Nie koniecznie sugerujemy, aby wybierać najdroższe produkty, jeżeli tańsze są satysfakcjonujące. Jednak wybór marki oznaczonej TOP QUALITY w naszym sklepie to gwarancja:

    1. najwyższej jakości, zgodnej z międzynarodowymi standardami baristów i
    2. rzetelnej informacji o charakterystyce produktów tej marki (np. B Caffe dal 1870 podaje stopień kwasowości, tak ważny dla wielu polskich konsumentów, i nuty smakowe).

    Dla wielu klientów marki oznaczone jako BEST VALUE mogą być najlepszym kompromisem. Można też obserwować promocje i wyprzedaże, na których kawy TOP QUALITY mogą być tańsze lub niewiele droższe niż kawy BEST VALUE.  

    Marki TOP QUALITY i BEST VALUE wyróżniają się ogólnie innymi profilami smakowymi niż pozostałe marki (patrz tabela poniżej). Wybierając markę z mieszankami kawy o różnorodnych profilach smakowych łatwiej będzie nam dobrać odpowiednią kawę. 

    PROFILE SMAKOWE
    MARKI
    Różnorodne nuty smakowe, włączające:
    - nuty czekolady, orzechów, karmelu (np. arabica z Ameryki Płd.)
    - mocno orzeźwiające, owocowe nuty (np. afrykańskie 100% arabica)
    - niską kwasowość (np. mieszanki z małą zawartością arabica)
    - wyraźną goryczkę (np. mieszanki z dużą zawartością robusta)
    B Caffe dal 1870 - TOP QUALITY
    Dominująca goryczka, włączająca:
    - mocny posmak goryczki i brak kwasowości (np. kawy 100% robusta, ciemno palone)
    - stonowaną goryczkę (np. mieszanki z przewagą arabica)
    - minimalnie wyczuwalną kwasowość i rozmaite aromaty (np. arabica 100%)

    Caffe Bonini - ECONOMICAL

    Origenes del Cafe - BEST VALUE

    Portorico Caffe - ECONIMICAL

     

    Powyższa tabela podaje przykłady typowych smaków kaw, nie wyczerpując ich całej gamy. „Odkrycie” tych smaków wymaga pewnego wyczucia czy wyrobienia smakowego, które można nabyć zarówno poprzez profesjonalne szkolenia organizowane przez firmy z branży kawowej, jak i własne doświadczenia w tej dziedzinie. Zachęcamy do smakowania  np. kaw B Caffe dal 1870 i porównywanie własnych odczuć smakowych z ich szczegółowymi opisami.
     
     

  • WYBÓR MIESZANKI KAWY

    Mając wybraną markę lub marki, pod kątem ceny, jakości lub ogólnego profilu smakowego,  możemy przejść do wyboru konkretnej kawy, odpowiadającej naszym upodobaniom. 

    Mogą to ułatwić tabele porównania kaw, umieszczone na dole strony zbiorczej każdej marki. Porównamy w nich charakterystyki wszystkich mieszanek kaw danej marki.

    Producenci kaw zazwyczaj używają własnej skali parametrów, więc porównania te będą najbardziej miarodajne wewnątrz marki, a mniej pomiędzy różnymi markami.   

    Ostateczny wybór potwierdzimy zapoznając się ze szczegółowym opisem kawy na indywidualnej stronie produktu i próbując wybranych kaw.

     

  • CO JESZCZE UWZGLĘDNIĆ WYBIERAJĄC KAWY ZIARNISTE
     
  • CHARAKTERYSTYKA KAW - WYJAŚNIENIE TERMINÓW
    Kwasowość i goryczka
    Kwasowość jest naturalną cechą kawy, naparu powstającego w istocie z owocu - wiśni kawowca. Nie należy jej mylić z kwaśnością, która może być wynikiem użycia złej jakości ziaren, powstawaniem pleśni czy nieumiejętnego przyrządzania kawy.
     
    Kwasowość zwiększa się wraz z zawartością procentową arabica w mieszance kawy. Najlepiej wyczuwalne, przyjemne nuty kwasowe mają wysokiej jakości kawy arabica jasno palone. Do tej grupy zaliczyć można kawy single origin o bardzo złożonym smaku (choć nie jest to regułą). Są one dobrą propozycją dla osób poszukujących w kawie delikatności i wielu doznań smakowych.

    Osoby unikające kwasowości, które preferują subtelnie gorzki posmak w kawie, powinny wybierać mieszanki mocno palone, z przewagą robusta. Takie kawy zazwyczaj mają też większe stężenie kofeiny (charakterystyczne dla robusta), ale główną cechą kaw z goryczką jest wysoka zawartość kwasu chlorogenowego w składzie surowych ziaren. To właśnie dzięki niemu kawa nabiera delikatnej, zbalansowanej goryczki. Jej intensywność i ostrość zwiększają się wraz z temperaturą obróbki i parzenia kawy.
     
    Kawy 100% lub z przewagą robusta dobrze sprawdzają się z dodatkiem mleka lub napojów roślinnych, ponieważ dają one największy kontrast z kremowo słodkim smakiem ciepłego mleka.

    Więcej o kwasowości i goryczce na Blogu Kapsułki Kawy.

     

    Nuty sensoryczne/ smakowe

    Każda kawa, w zależności od swojego pochodzenia, składu, sposobu obróbki i palenia, posiada swoje niepowtarzalne nuty sensoryczne. Są to wrażenia zarówno węchowe, jak i smakowe, odczuwane podczas spożywania napoju. Tak jak w przypadku wina czy whisky mogą być one niezwykle różnorodne i złożone.

    Stowarzyszenie Kaw Najwyższej Jakości (SCA) wyróżnia 18 głównych odcieni aromatycznych kawy, w tym m.in. czekoladę, owoce, kwiaty, orzechy czy zboża. Pobocznych nut smakowych jest natomiast dużo powyżej 100. Wśród nich można znaleźć np. mango, miód, masło, tytoń, karmel, jagody, herbatę, jaśmin czy imbir.

    Wyczucie niuansów aromatyczno-smakowych w kawie wymaga dużego doświadczenia. Określaniem profili smakowych zajmują się zawodowi kawowi kiperzy. Natomiast przeciętny smakosz kawy może próbować wyczuć je smakując kawę, która informacje o nutach smakowych ma podane na opakowaniu. Najczęściej spotkamy je na kawach wysokiej jakości, np.  marki B Caffe dal 1870.

    Zawartość procentowa arabica i robusta
    W naszym sklepie większość produktów to mieszanki gatunków kaw arabica i robusta w różnych proporcjach. Jest to typowe dla włoskich kaw. Ale posiadamy też kawy 100% arabica i 100% robusta.
     
    Arabica zawiera mniej kofeiny (od 1 do 1,5%) w stosunku do robusta (od 2 do 2,5%). Jest łagodniejsza, bardziej delikatna w smaku, często posiada słodki posmak i owocowy aromat.
     
    Robusta ma bardziej zdecydowany, gorzkawy smak i mniej intensywny aromat. Po zaparzeniu ma gęstszą warstwę cremy czyli pianki. Jest łatwiejsza w uprawie, a jej zbiory są bardziej obfite w porównaniu z arabica. Mimo tego, około 70% kawy uprawianej na świecie stanowi arabica.

    Wybierając mieszanki kaw z różnym składem procentowym arabica i robusta można modyfikować kwasowość i goryczkę. Wyraźniej zauważymy te różnice w przypadku naszych marek B Caffe dal 1870, a słabiej dla Caffe Bonini, Origenes del Cafe i Portorico Caffe.

    Pochodzenie ziaren kawy ma wpływ na charakterystykę smakową i aromatyczną naparu (np. arabica z Kenii i Etiopii ma zwykle większą kwasowość niż arabica z innych krajów, ale jest to również zależne od obróbki ziaren).
    Intensywność
    Intensywność kawy to siła z jaką odczuwamy w trakcie picia tzw. głębię smaku. Wpływa na nią zarówno konsystencja, goryczka, jak i stopień wypalenia ziaren. Im większa intensywność tym silniejsze będą nasze doznania smakowe. Mniejsza intensywność daje z kolei przyjemne uczucie lekkości na języku.
     
    Intensywność często jest mylona z mocą kawy, czyli zawartością kofeiny. Intensywna w smaku kawa wcale nie musi mieć dużego stężenia kofeiny. Moc kawy zależy m.in. od sposobu jej parzenia i gatunku kawy.

    W zależności od marki stosuje się różne skale intensywności. W naszym sklepie staramy się ujednolicić je do skali od 1 do 10.
    Aromat
    Aromat kawy jest wynikiem uwalniania się olejków eterycznych, które powstają dzięki właściwemu procesowi palenia. Kawy arabica mają zazwyczaj bardziej intensywny aromat niż robusta. W większości naszych kaw oznaczamy go w skali od 1 do 10.
    Konsystencja
    Konsystencja jest miarą gęstości naparu, tzw. „cielistością” (ang. body). Konsystencja kawy zależy od zawartych w naparze naturalnych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. To odczucie, jakie kawa pozostawia w ustach po jej wypiciu. Często porównuje się je do odczucia w ustach po wypiciu mleka. Konsystencja również jest rozpatrywana w sali od 1 do 10.
    Stopień wypalania ziaren
    Palenie to obróbka cieplna ziaren kawy. Im niższa temperatura palenia i jaśniejsze ziarna po wypaleniu, tym bardziej delikatny smak, ale większa kwasowość i stężenie kofeiny. Są tu też mocniej wyczuwalne nuty cytrusowe.
     
    Mocno wypalane ziarna dają kawę o większej goryczce oraz o mniejszej kwasowości i zawartości kofeiny. Częściej wyczujemy w niej nuty kakao i gorzkiej czekolady. Mocne/ciemne palenie zwiększa goryczkę i zmniejsza złożoność i różnorodność smaków, szczególnie kwasowości.
     
    Różni producenci/marki i grupy kaw charakteryzują się różnym sposobem palenia. Trudno je porównywać między producentami, szczególnie że każdy producent inaczej określa sposób palenia swoich kaw.

    W opisach mieszanek kaw wyróżniliśmy trzy podstawowe stopnie palenia:
    1) jasne - w temperaturze do 205 °C,
    2) średnie - gdy proces palenia został zakończony w temperaturze ok. 215 °C i
    3) ciemne - gdy temperatura przekracza 225 °C.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium