Wspaniałe opinie klientów ★★★★★  -  Znakomita jakość  •  Niskie ceny  •  Doskonała obsługa pomoc@kapsulkakawy.pl  i  517 979 293+ > KONTAKTY

Zamówienia realizujemy bez opóźnień, stosując się do aktualnych zaleceń sanitarnych.


CAFFITALY* / TCHIBO CAFISSIMO*
 
NESCAFE DOLCE GUSTO*
 
NESPRESSO°* i NESPRESSO PRO°*
 
KAWY ZIARNISTE
 
INNE

Jak wybrać kawę w kapsułkach

  • PRZEWODNIK PO SMAKACH KAW
       
      Marki i rodzaje kaw o charakterystyce smakowej z pierwszej kolumny są podane w drugiej i trzeciej kolumnie.

      Tabela została przygotowana dla systemu ekspresów Nespresso°* (największy asortyment produktów). Można z niej korzystać również dla innych systemów, ponieważ kapsułki o tych samych nazwach tej samej marki, nie różnią się zazwyczaj znacznie między systemami.
      SMAKI MARKI RODZAJE KAW
      Złożone, zróżnicowane smaki (ze znaczną kwasowością
      i małą goryczką
      w przypadku niektórych kaw)
      Caffe Tiziano Bonini wszystkie
      Must Espresso Italiano
      Nero Nobile single origin
      Kakao i gorzka czekolada z dość małą kwasowością
      i małą goryczką
      Nero Nobile single origin z Brazylii
      Caffe Tiziano Bonini
      Best Espresso
      Brak dużej kwasowości i dużej goryczki Best Espresso 100% lub wysoki % arabica
      Furia Espresso Italiano
      Nero Nobile 100% lub wysoki % arabica bez single origin
      Duża goryczka Best Espresso 100% lub wysoki % robusta
      Furia Espresso Italiano
      Nero Nobile
       

      UWAGA: Tabela powyżej przedstawia smaki kaw czarnych bez dodatków takich jak np. mleko czy napoje sojowe lub owsiane, które znacząco je modyfikują. Tego typu dodatki są odpowiednie szczególnie do kaw z dużą goryczką, którą neutralizują.

      Terminy określające kawy wyjaśniamy poniżej, w części „CHARAKTERYSTYKA KAW - WYJAŚNIENIE TERMINÓW”. Występują one zarówno w powyższej tabeli, jak i w tabelach na stronach produktów i ich zestawieniach dla poszczególnych marek.
  • CO UWZGLĘDNIĆ WYBIERAJĄC KAPSUŁKI
       
      Charakterystyki kaw (parametry kaw znajdują się w tabelach porównujących kawy na stronach z zestawieniami produktów poszczególnych marek i na stronach indywidualnych kaw).
      Ceny (patrz zakładka „Rabaty i Ceny”).
      Opisy producentów (patrz zakładka „Producenci”).
      Rodzaj kapsułek – standardowe czy biodegradowalne/kompostowalne (informacje podane są na stronach produktów).
      Skład - dotyczy szczególnie kaw aromatyzowanych, kawy zielonej, napojów mlecznych i kawowych (podajemy również na stronach produktów).

      Jakość oferowanych przez nas produktów jest dla nas najważniejsza. Włożyliśmy wiele wysiłku, energii i czasu w wybór producentów oferujących optymalne ceny i posiadających szeroki asortyment wysokiej jakości produktów odpowiednich dla polskich klientów. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą w wyborze odpowiednich produktów.

      W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących wyboru kawy i innych napojów, zachęcamy do kontaktu na adres pomoc@kapsulkakawy.pl, przez formularz kontaktowy i/lub tel. 517 979 293.
  • CHARAKTERYSTYKA KAW - WYJAŚNIENIE TERMINÓW
    • Kwasowość i goryczka
      Kwasowość jest naturalną cechą kawy, naparu powstającego w istocie z owocu - wiśni kawowca. Nie należy jej mylić z kwaśnością, która może być wynikiem użycia złej jakości ziaren, powstawaniem pleśni czy nieumiejętnego przyrządzania kawy. Kwasowość zwiększa się wraz z zawartością procentową arabica w mieszance kawy. Najlepiej wyczuwalne, przyjemne nuty kwasowe mają wysokiej jakości kawy arabica jasno palone. Do tej grupy zaliczyć można kawy single origin o bardzo złożonym smaku (choć nie jest to regułą). Są one dobrą propozycją dla osób poszukujących w kawie delikatności i wielu doznań smakowych.

      Osoby unikające kwasowości, które preferują subtelnie gorzki posmak w kawie, powinny wybierać mieszanki mocno palone, z przewagą robusta. Takie kawy zazwyczaj mają też większe stężenie kofeiny (charakterystyczne dla robusta), ale główną cechą kaw z goryczką jest wysoka zawartość kwasu chlorogenowego w składzie surowych ziaren. To właśnie dzięki niemu kawa nabiera delikatnej, zbalansowanej goryczki. Jej intensywność i ostrość zwiększają się wraz z temperaturą obróbki i parzenia kawy. Kawy 100% lub z przewagą robusta dobrze sprawdzają się z dodatkiem mleka lub napojów roślinnych, ponieważ dają one największy kontrast z kremowo słodkim smakiem ciepłego mleka.
      Zawartość procentowa arabica i robusta
      W naszym sklepie większość produktów to mieszanki gatunków kaw arabica i robusta w różnych proporcjach. Jest to typowe dla włoskich kaw. Ale posiadamy też kawy 100% arabica i 100% robusta. Arabica zawiera mniej kofeiny (od 1 do 1,5%) w stosunku do robusta (od 2 do 2,5%). Jest łagodniejsza, bardziej delikatna w smaku, często posiada słodki posmak i owocowy aromat. Robusta ma bardziej zdecydowany, gorzkawy smak i mniej intensywny aromat. Po zaparzeniu ma gęstszą warstwę cremy czyli pianki. Jest łatwiejsza w uprawie, a jej zbiory są bardziej obfite w porównaniu z arabica. Mimo tego, około 70% kawy uprawianej na świecie stanowi arabica.

      Wybierając mieszanki kaw z różnym składem procentowym arabica i robusta można modyfikować kwasowość i goryczkę. Wyraźniej zauważymy te różnice w przypadku naszych marek Must Espresso Italiano, Caffe Tiziano Bonini i single origin Nero Nobile, a słabiej dla Best Espresso, Furia Espresso Italiano i Nero Nobile (oprócz single origin, które mają inną charakterystykę niż pozostałe kawy tej marki).

      Pochodzenie ziaren kawy ma wpływ na charakterystykę smakową i aromatyczną naparu (np. arabica z Etiopii ma zwykle większą kwasowość niż arabica z innych krajów, ale jest to również zależne od obróbki ziaren).
      Intensywność
      Intensywność kawy to siła z jaką odczuwamy w trakcie picia tzw. głębię smaku. Wpływa na nią zarówno konsystencja, goryczka, jak i stopień wypalenia ziaren. Im większa intensywność tym silniejsze będą nasze doznania smakowe. Mniejsza intensywność daje z kolei przyjemne uczucie lekkości na języku. Intensywność często jest mylona z mocą kawy, czyli zawartością kofeiny. Intensywna w smaku kawa wcale nie musi mieć dużego stężenia kofeiny. Moc kawy zależy m.in. od sposobu jej parzenia i gatunku kawy.

      W zależności od marki stosuje się różne skale intensywności. W naszym sklepie staramy się ujednolicić je do skali od 1 do 10 i w tabelach porównania oznaczamy ją symbolem  (pół ziarenka to jeden punkt skali).
      Aromat
      Aromat kawy jest wynikiem uwalniania się olejków eterycznych, które powstają dzięki właściwemu procesowi palenia. W większości naszych kaw oznaczamy go w skali od 1 do 10 za pomocą symbolu  (jeden dymek to jeden punkt na skali).
      Konsystencja
      Konsystencja jest miarą gęstości naparu, tzw. „cielistością” (ang. body). Konsystencja kawy zależy od zawartych w naparze naturalnych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. To odczucie, jakie kawa pozostawia w ustach po jej wypiciu. Często porównuje się je do odczucia w ustach po wypiciu mleka. Konsystencja oznaczona jest w naszych tabelach symbolem  (pół kropelki to jeden punkt skali) i również jest rozpatrywana od 1 do 10.
      Stopień wypalania ziaren
      Palenie to obróbka cieplna ziaren kawy. Im niższa temp. palenia i jaśniejsze ziarna po wypaleniu, tym bardziej delikatny smak, ale większa kwasowość i stężenie kofeiny. Są tu też mocniej wyczuwalne nuty cytrusowe. Mocno wypalane ziarna dają kawę o większej goryczce oraz o mniejszej kwasowości i zawartości kofeiny. Częściej wyczujemy w niej nuty kakao i gorzkiej czekolady. Mocne/ciemne palenie zwiększa goryczkę i zmniejsza złożoność i różnorodność smaków, szczególnie kwasowości. Różni producenci/marki i grupy kaw charakteryzują się różnym sposobem palenia. Trudno je porównywać między producentami, szczególnie że każdy producent inaczej określa sposób palenia swoich kaw.
      W opisach mieszanek wyróżniliśmy trzy podstawowe stopnie palenia:
      1) jasne - w temperaturze do 205 °C (symbol  w tabeli),
      2) średnie - gdy proces palenia został zakończony w temperaturze ok. 215 °C (symbol  w tabeli),
      3) i ciemne - gdy temperatura przekracza 225 °C (symbol  w tabeli).
UWAGA: Ze wszystkich mieszanek kaw klasycznych w kapsułkach można zrobić kawę czarną każdej wielkości, włączając lungo oraz napoje kawowo-mleczne (patrz Pomoc).
⁺Koszt połączenia wg taryfy operatora.
°Kapsułki do systemu Nespresso* i Nespresso PRO* różnią się od siebie kształtem i są przeznaczone do różnych typów ekspresów (patrz https://www.nespresso.com/pl/pl/homehttps://www.nespresso.com/pro/pl/pl/home i https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/home).
*Znaki towarowe umieszczone na stronie internetowej kapsulkakawy.pl zostały użyte wyłącznie w celu poinformowania konsumentów o właściwościach produktów oferowanych przez MJK Spektrus Sp. z o.o. Należą one do ich właścicieli, a MJK Spektrus Sp. z o.o. nie jest ani pośrednio ani bezpośrednio powiązana z właścicielami wymienionych znaków towarowych.
**Niższe ceny po wyrażeniu zgody na otrzymywanie informacji marketingowych (rabaty do 20%). Ceny podane są z maksymalnym standardowym rabatem bez wyrażenia tej zgody (12% - patrz Rabaty).
CAFFITALY* / TCHIBO CAFISSIMO*
 
NESCAFE DOLCE GUSTO*
 
NESPRESSO°* i NESPRESSO PRO°*
 
KAWY ZIARNISTE
 
INNE
Regulamin
Polityka prywatności
Potwierdzenie stałych
obowiązków informacyjnych
Odstąpienia od umowy
Reklamacje
Dostawa
Kontakty
Copyright © 2021 kapsulkakawy.pl
RODO