Dynamiczny rozwój
Marka Best Espresso należy do włoskiej firmy Best Espresso Spa, której siedziba mieści się w malowniczej Torreglii, w regionie weneckim, niedaleko Padwy. Firma ta została założona w 2010 r. przez wysokiej klasy specjalistów, mających wieloletnie doświadczenie w produkcji i wprowadzaniu na rynek kapsułek kompatybilnych m.in. z Nespresso*, Nescafe Dolce Gusto* i Caffitaly*. Opracowywanie nowych koncepcji i dążenie do perfekcji w zakresie idealnej zgodności z dostępnymi na rynku systemami sprawiło, że Best Espresso w bardzo krótkim czasie ugruntowało swoją pozycję na rynku krajowym i międzynarodowym. Firma obecnie zatrudnia 65 pracowników, przetwarza 85000 kg kawy miesięcznie i produkuje 2150 kapsułek kawy na minutę. A dzięki nowym patentom i elastycznym strategiom rynkowym, liczby te wciąż rosną.
Owocna współpraca
W 2016 r., w celu uzyskania jeszcze większej kontroli nad całym łańcuchem produkcyjnym, Best Espresso Spa przejęła palarnię kawy Marzotto Srl. Jest to firma z wieloletnią tradycją, która powstała w latach 70. jako palarnia, wchłaniając wkrótce potem Puerto Rico Coffee, kolejną historyczną firmę działającą w sektorze kawy od 1933 r. Proces produkcji w Best Espresso rozpoczyna się tak naprawdę od uprawy, poprzez import, obróbkę surowca, aż po pakowanie i dystrybucję na rynku. Wszystkie mieszanki kaw powstające w palarni są starannie dobierane i badane przez najlepszych ekspertów, którzy stale monitorują plantacje w krajach uprawiających kawowce. Doskonałe ziarna importowane są bezpośrednio m.in. z Brazylii, Etiopii, Jamajki czy Angoli. Wszystkie kawy są wypalane i przygotowywane we Włoszech. Współpraca i wielkie zaangażowanie ze strony każdego pracownika Best Espresso i Marzotto jest kluczowe w tym procesie. Połączenie dynamizmu i inicjatywy Best z tradycją Marzotto, zaowocowało wspaniałym efektem końcowym: jednym z najlepszych producentów kompatybilnych kapsułek z kawą we Włoszech i na świecie.
Ambitne cele
Wysoka jakość produktów, osiągnięta dzięki uważnemu śledzeniu każdego etapu łańcucha produkcyjnego i inwestowaniu w modernizację maszyn, to recepta na sukces Best Espresso. Ale producent stawia sobie poprzeczkę jeszcze wyżej. Współpracując z wieloma firmami inżynierskimi, dąży do zdobywania coraz to nowszych certyfikatów, potwierdzających doskonałą jakość produktów. Dotychczas otrzymał już certyfikaty:
-
FDA odnoszący się do pakowania żywności, który pozwala na sprzedaż jego produktów na całym świecie,
-
Bios dla żywności ekologicznej, dzięki któremu może poszerzyć asortyment dla najbardziej wymagających klientów,
- certyfikat
koszerności - dowód spełnienia wymagań koszernej żywności (zgodnej z zasadami Tory) i
-
ISO 9001 – międzynarodową normę zarządzania systemem jakości.
Ale głównym celem Best Espresso jest uzyskanie wysokiej jakości za przystępną cenę oraz udana komunikacja z konsumentami. Firma stara się przekazywać swoje pozytywne emocje w produktach, które tworzy. Chce, by kosztując kawy, klient poczuł entuzjazm do pracy, wytrwałość w wyborze surowca, troskę i pasję ludzi zaangażowanych w proces produkcji. Krótko mówiąc, pozytywne doświadczenie, które można pokochać.