
Chcemy zaoferować naszym Klientom wyróżniające się atrakcyjną ceną produkty, z których można przygotować wysokiej jakości kawę i inne napoje. Wybieramy producentów kaw po długiej korespondencji z nimi i wielu spotkaniach na różnych międzynarodowych targach, wystawach i bezpośrednio w miejscu produkcji.
Oprócz atrakcyjnych cen, zwracamy szczególną uwagę na:
• bardzo dobrą jakość kawy,
• w przypadku kapsułek - pełną kompatybilność (w szczególności idealne dopasowanie do poszczególnych systemów ekspresów oraz dobrą ekstrakcję kawy czy innych napojów podczas ich parzenia) i deklaracje kompatybilności kapsułek wystawione przez producentów,
• walory smakowe oraz aromat parzonej kawy i innych napojów,
• jakość, wygodę i atrakcyjność opakowań,
• stosowanie przez producentów nowych technologii i
• stabilną pozycję producentów na rynkach włoskich i zagranicznych.
Testy kapsułek oraz kaw ziarnistych, które rozpoczęliśmy na spotkaniach z producentami, kontynuujemy po otrzymaniu próbek, używając różnych ekspresów, aby potwierdzić trafność naszych wstępnych wyborów.
Obecnie współpracujemy z poniższymi producentami kaw:
PRODUCENCI KAPSUŁEK
Balkam Group Ltd. (Spetema Caffe)
Barbera 1870 S.p.A. (B Caffe dal 1870)
Best Espresso S.p.A. i Marzotto S.r.l.
Caffe Bonini
Covim S.p.A
Gruppo Izzo S.r.l. (Kapsułka Kawy, Caffe Izzo)
Neronobile S.r.l. (Furia Espresso Italiano i Nero Nobile)
PRODUCENCI KAW ZIARNISTYCH
Barbera 1870 S.p.A. (B Caffe dal 1870)
Best Espresso S.p.A. i Marzotto S.r.l. (Portorico Caffe)
Caffe Bonini
Global Coffee Industries S.A. (Origenes del Cafe)

Dostępne u nas kawy w większości pochodzą z Włoch lub są produkowane zgodnie z włoskimi metodami. Wybieramy je dlatego, że Włosi mają największą tradycję produkcji kaw na świecie. Powstają one ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, które palone są według sprawdzonych i wciąż udoskonalanych receptur. O jakość ziaren, idealne proporcje arabica i robusta oraz ich optymalne geograficzne pochodzenie dbają wyszkoleni profesjonaliści. Ich starania dają w efekcie kawę doskonale zrównoważoną, nie za gorzką i nie za kwaskową, esencjonalną i aromatyczną, o optymalnej intensywności, z dużą ilością pianki.
Tradycja picia kawy
Włosi pasjonują się kawą od stuleci. Pierwsza kawiarnia w Europie powstała w Wenecji w roku 1629. Popularność kawiarni szybko rosła we Włoszech i w innych krajach. Wiele kawiarni istniejących obecnie we Włoszech ma ponad 100-letnią historię.
Co ciekawe, pierwszą kawiarnię w Wiedniu („Dom Pod Błękitną Butelką") otworzył Jerzy Franciszek Kulczycki. Otrzymał on na to pozwolenie od samego cesarza z uwagi na zasługi w obronie Wiednia przed Turkami w 1683 r. On też zaczął dodawać do kawy mleko i dosładzać ją miodem. W ten sposób, powstała tzw. kawa wiedeńska. Podstawą tej kawy, jak i również kaw parzonych początkowo we Włoszech, nie było jednak espresso.
Espresso
W roku 1901 w Mediolanie, Luigi Bezzera stworzył urządzenie, które na zawsze zmieniło sposób przygotowywania kawy. Wcześniejsze wersje ekspresu do kawy nie pozwalały na szybkie parzenie kawy dla każdego klienta indywidualnie. Na ówczesną skalę przemysłową, produkcja ekspresów do kawy rozpoczęła się w roku 1905 w Mediolanie, gdy Desiderio Pavoni kupił patent, tworząc firmę “La Pavoni*”.
Nawet we współczesnych ekspresach do kawy, podobnie jak w tym używanym przez Luigiego Bezzerę ponad 100 lat temu, drobno zmielona kawa poddawana jest działaniu pary i gorącej wody pod wysokim ciśnieniem, w wyniku czego powstaje espresso. Jest to bardzo skoncentrowana, stosunkowo gęsta kawa z pianką na powierzchni o wyrazistym smaku, bogatym aromacie i długo utrzymującym się przyjemnym posmaku.
Wyjątkowy smak i aromat espresso to wynik doboru właściwych ziaren kawy, sposobu ich palenia, mieszania we właściwych proporcjach i odpowiedniego mielenia, a także umiejętności baristy w parzeniu kawy. Ten wyjątkowy smak i aromat sprawia, że Włosi piją espresso tak często.