
Promocja kultury kawy od początku XX w.
Historia włoskiej firmy Covim S.p.A. sięga początku XX w., kiedy to biznesmen Federico Solari założył w Genui Międzynarodowe Stowarzyszenie Czystego Palenia Kawy ("Società Internazionale per la Torrefazione Igienica del Caffè"). Zainspirowani jego działalnością potomkowie Solari założyli 1954 r. Moka Imperiale, a następnie w 1974 r. Compagnia Mediterranea Caffè, której zakład produkcyjny do dziś stanowi część fabryki Covim. W 1991 r. Compagnia dołączyła do firmy Coveca i przyjęła dzisiejszą nazwę Covim.
Obecna firma Covim to grupa młodych, dynamicznych ludzi, których łączy chęć rozwoju i współpracy w celu tworzenia produktów najwyższej jakości i innowacji. Z ogromną pasją tworzą receptury, które w pełni zaspokajają wymagania prawdziwych koneserów. Ich wieloletnie doświadczenie gwarantuje nie tylko jakość, ale i niezmienny smak wszystkich mieszanek Covim. Aktualnie można je kupić aż w 45 krajach świata.
Doskonała kawa dzięki tradycji, innowacji i technologii
W firmie Covim szacunek dla tradycji idzie w parze z badaniami i rozwojem. Wszystkie etapy produkcji optymalizowane są poprzez ciągłe inwestycje w najlepsze dostępne technologie. Badania i eksperymenty to dla zespołu ekspertów Covim osobisty wkład w poprawę doznań płynących z delektowania się espresso. Uważnie śledzą oni trendy rynku i konsumpcji, zwłaszcza w odniesieniu do nowych formatów pojedynczych porcji, opracowując kapsułki wykorzystujące opatentowaną technologię ich odmierzania.
Poszanowanie surowca i jego środowiska naturalnego
Wieloletnie doświadczenie pozwala firmie Covim S.p.A. na uczciwe traktowanie rolników w różnych krajach pochodzenia kawy. Szacunek dla ziemi i jej owoców przyczynił się do uzyskania przez firmę różnego rodzaju certyfikatów. Na początku 2017 r. uzyskała certyfikat ekologicznej produkcji kawy.
Pozostałe certyfikaty:
• ISO 9001 - Certyfikowany system jakości.
• ISO 14001 - Certyfikat w zakresie ochrony środowiska.
• UTZ Better Farming Better future - Covim jest zaangażowany w zrównoważony rozwój naszej planety. Rolnicy posiadający certyfikat UTZ uprawiają kawę metodami ekologicznymi w harmonii z naturą.
• IFS Food Version 6 – Certyfikacja dla firmy jako dostawcy markowej żywności dla detalistów i hurtowników.
• DTP114 - Certyfikacja jakości funkcjonalnej mieszanek kawy dla rynku Vendingowego.
• Certyfikat zgodności dla produkcji kawy organicznej palonej, mielonej i w kapsułkach.