Kawa ziarnista 1 kg NAPOLI - Caffe Bonini
Opis
Skład 100% robusta
Palenie ciemne
Intensywność ••••••••••
Konsystencja ••••••••••
Objaśnienie powyższych terminów w zakładce Jak wybrać kawę.
NAPOLI to bardzo intensywna i aromatyczna mieszanka 100% robusta. Jej mocno palone ziarna pochodzą z plantacji w Indonezji, Ugandy i Wietnamu. Charakteryzuje się typowym dla robusta wyrazistym smakiem, goryczką i dużą zawartością kofeiny.
Przygotujemy z niej ciemnobrązowy, gęsty napar, z długo utrzymującą się, smakowitą warstwą cremy. Świetnie sprawdzi się w rożnego rodzaju kombinacjach kawy z mlekiem.
NAPOLI Caffe Bonini to uczta dla wszystkich miłośników neapolitańskiego espresso, które zapewni spory zastrzyk energii na cały dzień.
Tradycyjna neapolitańska metoda palenia ziaren polega na bardzo długim wypalaniu. To sprawia, że ziarna stają się prawie czarne i mocno błyszczące. Najlepsze palarnie tamtego regionu wypalają poszczególne odmiany ziaren oddzielnie. Łączą je dopiero w następnym etapie, tak by ziarna miały zbliżoną barwę. Dzięki takiej metodzie wypalania, kawa staje się delikatna i jedwabista a jednocześnie zupełnie czarna.
Kawa neapolitańska słynie również z wyjątkowej caffe alla nocciola, czyli kawy z dodatkiem kremu z orzechów laskowych. Podaje się ją najczęściej ze szklanką lekko gazowanej wody, po to, by najpierw przepłukać usta wodą, a następnie poczuć prawdziwy smak wyśmienitego espresso.
Dane techniczne
Marka | Caffe Tiziano Bonini |
Skład | powyżej 50% robusta |
Intensywność | bardzo intensywna |
Palenie | ciemne |
Pojemność opakowania | 1 kg |
Speciality coffee | Nie |